بخش مرکزی شهرستان نوشهر از طرف شمال به دریای خزر، از طرف جنوب به بخش کجور، از طرف غرب به شهرستان چالوس و از طرف شرق به شهرستان نور محدود میشود. سکونتگاههای روستایی این ناحیه به دلیل استقرار در نواحی ساحلی دریای خزر و نزدیکی ارتفاعات جنگلی به دریا، دارای جاذبه غنی طبیعتگردی برای گردشگران است.
روستاهای این بخش در ایامی از سال به ویژه در تعطیلات از جمعیت خوشنشین قابل ملاحظهای برخوردار هستند که میتواند فرصت خوبی برای گردشگری روستایی در این بخش باشد، اما امکانات و زیرساختهای لازم برای تحقق توسعه پایدار روستاها در این بخش فراهم نیست که نیاز به توجه ویژه مسئولین امر دارد.
اراضی کشاورزی، قربانی سوداگری
بخش مرکزی نوشهر دارای دو گونه گردشگری اقامتی و خانههای دوم است. بر اساس پژوهشهای انجامشده گردشگران اقامتی عمدتاً یکبار در طول سال به این منطقه سفر میکنند، به گونهای که ۸۰درصد گردشگران در طول سال یکبار، ۱۵درصد دوبار و بقیه بیش از دوبار از این منطقه بازدید کردهاند. در مورد گردشگری خانههای دوم نیز در این منطقه به شکل ویلاهای پراکنده داخل بافت روستا و شهرکهای گردشگری وجود دارد.
در خصوص اشتغالزایی و افزایش درآمد از طریق بخش گردشگری، یافتههای پژوهشگران نشان میدهد که صاحبان خانهها و ویلاها برای ساخت از نیروهای بومی روستا استفاده میکنند و برخی نیز سرایدار دارند و در طول اقامت از فعالیتهای تجاری و خدماتی روستاهای همجوار نیز استفاده میکنند و علاوه بر آن صاحبان خانهها و ویلاها هر سال به منظور ایجاد و بهبود امکانات و خدمات زیربنایی به نواحی روستایی کمک مالی مینمایند.
افزایش تقاضا برای خانه و ویلا در روستاهای بخش مرکزی نوشهر گسترش خدمات مشاوره املاک و مستغلات و سوادگری زمین را در روستاهایی که از توسعه گردشگری بیشتری برخوردار بودهاند را به همراه داشته است که این امر باعث تغییر ساختار اشتغال و رکود فعالیتهای بخش کشاورزی در این بخش شده است به گونهای که میزان اشتغال افراد این منطقه در بخش کشاورزی به شدت کاسته شده و تعداد شاغلان در بخش ساختمان و خدمات افزایش چشمگیری داشته است.
به طور کلی میتوان گفت در این بخش سهم بخش کشاورزی به عنوان بخش مولد اقتصادی نواحی روستایی به دلیل تغییرات شدید کاربری از اراضی کشاورزی به ساختوساز ویلا و شهرک در حال کاهش است و بخش ساخت و ساز به عنوان رقیبی بری بخش کشاورزی عمل نموده است و این درحالی است که در برخی کشورهای پیشرفته مدیریت و برنامهریزی کارآمد در روستاها، توسعه بخش کشاورزی، افزایش راندمان تولیدات، تولید محصولات متناسب با تقاضای گردشگران و تنوع تولید را به همراه داشته که خود عاملی برای توسعه گردشگری پایدار شده است.
توسعه زیرساختهای بخش مرکزی نوشهر نیازمند نگرش جدیتر مسئولین است
رییس اسبق شورای بخش مرکزی نوشهر اظهار کرد: بخش مرکزی نوشهر دارای سه دهستان خیرودکنار، بلده کجور و کالج با ۵۲ روستا است و نوار ساحلی آن به طول تقریبی ۶۰کیلومتر است که به شهر رویان منتهی میشود.
وی گفت: روستاهای بخش مرکزی نوشهر با جذابیتهای بصری منحصر به فرد توجه گردشگران زیادی را به خود جلب کردهاند و هر روستای این بخش علاوه بر جمعیت بومی ساکن در آن در طول سال از جمعیت خوشنشین قابل ملاحظهای نیز برخوردار است.
اسحاق حقپرست افزود: باتوجه به نزدیکی به دریا و جنگل و برخورداری از محیط بسیار زیبا میزبان گردشگران فراوانی از اقصی نقاط ایران و حتی خارج از کشور به این منطقه است.
وی با اشاره به اینکه این برخورداری از موهبتهای بیشمار سبب بروز مشکلاتی نیز در برخی زمینهها شده است، خاطرنشان کرد: زیرساختهای موجود در این بخش بطور کلی برای جمعیت ثابت آن در نظر گرفته شده است حال آن که با آمدن جمعیت انبوه مسافر و گردشگر به ویژه در ایام تعطیلات این زیرساختها جوابگوی گردشگران نیست.
رییس شورای اسلامی روستای تاجالدینکلا نوشهر تا با تاکید بر اینکه این معضل جدی نیازمند نگرش جدیتر و توجه دوچندان است، گفت: برطرفشدن مشکلات و چالشهای بخش مرکزی نوشهر با همت و تلاش مسوولان میسر است.
وی یادآور شد: بیش از ۶۰درصد جمعیت شهرستان نوشهر در بخش مرکزی سکونت دارند و با توجه به وجود مراکز بزرگ تفریحی، مجتمعهای آموزشی، اقامتی، شهرکها و ساخت و سازهای بسیار در این بخش، طرحهای عمرانی و توسعهای این منطقه گردشگری، نیازمند نگاهی فرا استانی و ملی در زمینه ایجاد زیر ساختها است.
حقپرست تاکید کرد: مسئولین باید برای آب شرب، مشکلات بهداشتی و امکانات گردشگری روستاهای بخش مرکزی نوشهر فکری اساسی کنند.
رییس اسبق شورای بخش مرکزی نوشهر نوشهر تصریح کرد: اکثر روستاهای بخش مرکزی در فصلهای مسافرخیز با کمبود شدید آب آشامیدنی مواجه هستند که جا دارد مسئولین برای این مسأله چارهاندیشی نمایند.