وی افزود: در همین راستا و به منظور صیانت از نیروی انسانی شاغل در حوزه معدن، سال گذشته تیم ویژهای متشکل از بازرس کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان سازمان نظام مهندسی معدن و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، بهصورت میدانی از تمامی معادن زیرزمینی استان بازدید بهعمل آوردند.
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران تصریح کرد: نتیجه این بازرسیها، تعطیلی ۹ معدن زغالسنگ، شناسایی ۵۰ مورد حفریه غیرمجاز و صدور ابلاغیه رفع نواقص برای سایر معادن بود.
بازرسیهای مستمر و اقدامات قانونی
نوری با اشاره به تداوم بازرسیها در سال جاری گفت: علاوه بر بازدیدهای مجدد تیم مشترک استانی، بازرسان کار این اداره کل نیز بهصورت فصلی از کلیه معادن حوزه شهرستان محل اشتغال خود بازدید میکنند و در صورت مشاهده تخلفات یا شرایط ناایمن، براساس فصل یازدهم یا تبصره ماده ۱۰۵ قانون کار نسبت به پیگیری قضایی و یا درخواست صدور دستور تعطیلی کارگاه اقدام خواهد شد.
سه راهبرد کلیدی برای ارتقای ایمنی معادن
وی با بیان برنامههای سال جاری، تصریح کرد: برای ارتقاء سطح ایمنی در معادن، سه راهبرد کلیدی در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران ادامه داد: با ابلاغ دستورالعمل جدید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شرایط احراز مسئول ایمنی در معادن تعیین شده و از این پس، تمامی معادن با اولویت معادن زغالسنگ ملزم به جذب و بهکارگیری مسئول ایمنی واجد شرایط هستند.
نوری با اشاره به اینکه آموزش، نقشی محوری در ارتقاء سطح آگاهی و رعایت الزامات ایمنی دارد، تصریح کرد: بر همین اساس، آموزشهای ایمنی در دو سطح طراحی شدهاند دورههای آموزش تخصصی ایمنی مطابق مقررات مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار در استان؛ مطابق رایزنیهای به عمل آمده و به منظور تسهیل جهت شرکت کلیه کارگران بخش معدن در برگزاری دوره های تخصصی، دورههای مذکور در استان برگزار خواهد شد.
وی گفت: همچنین برگزاری دورههای مهارتی کارگران با همکاری سازمان آموزش فنی و حرفهای و نظام مهندسی معدن برای نیروهای شاغل در معادن در دست برنامهریزی تویط کارگروه استانی است.
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران اظهار کرد: بهمنظور یکپارچگی در تصمیمگیری و پیشگیری از اقدامات جزیرهای، بازدیدهای میدانی و گروهی با حضور نمایندگان دستگاههای ذیربط از جمله صمت، نظام مهندسی، بازرسی کار، خانه معدن و … انجام خواهد شد.
فعالیت مستمر کارگروه ایمنی معادن مازندران
نوری با اشاره به اهمیت همافزایی دستگاهها گفت: در استان مازندران، کارگروه تخصصی ایمنی معادن در سطح عالی و با حضور مدیران دستگاههای تخصصی و اجرایی شامل مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت، مدیر کل فنی و حرفهای، مدیرکل تامین اجتماعی، مدیر روابط کار و رئیس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معاون معدنی سازمان صمت، رئیس نظام مهندسی معدن، رییس کانون ایمنی، رییس خانه صنعت و معدن استان و تعدادی از بهرهبرداران معادن تشکیل شده است.
وی افزود: این کارگروه، جلسات خود را بهصورت مستمر برگزار کرده و مسائل و چالشها موجود در معادن را بررسی و برای آنها راهحلهای اجرایی تدوین میکند.
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با اعلام اینکه نخستین جلسه سال جاری این کارگروه، همزمان با هفته کارگر و روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای در محل شرکت پیشرو معادن در کیاسر برگزار شد، افزود: در این جلسه علاوه بر انجام بازدید میدانی، اعضای ستاد گرامیداشت هفته کارگر نیز حضور داشتند و به پاس زحمات کارگران، شاخهگلهایی به معدنکاران اهدا شد.
نوری یادآور شد: در سال گذشته نیز چهار جلسه رسمی این کارگروه برگزار گردیده که در یکی از جلسات رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشته و پیگیریهای قانونی جهت حل مسائل معدنکاران انجام شد.
وی به کارگیری اتباع بیگانه غیرمجاز و فاقد مهارت در معادن و فعالیت معادن فاقد مجوز را یکی از چالشهای جدی در این زمینه عنوان کرد.
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با اشاره به دو چالش جدی حوزه معادن استان اظهار کرد: باوجود تاکیدات و نظارتهای انجام شده برخی از معادن که عمدتا غیرمجاز و فاقد مجوز قانونی میباشند، از کارگران غیرمجاز افغان جهت فعالیت در معادن بهره گیری مینمایند و با توجه به فقدان دانش فنی و مهارتی و عدم آشنایی با الزامات ایمنی، ریسک بروز آسیبهای شغلی بسیار زیاد است.
فعالیت پیمانکاران غیرمجاز و شناسایی حفریات فاقد مجوزهای قانونی
نوری یکی از بزرگترین چالشها در حوزه معدن فعالیت کارگاههای فاقد مجوز، سلب صلاحیت شده و بهرهبرداری غیرمجاز توسط پیمانکاران فاقد صلاحیت است.
وی خاطرنشان کرد: در این موارد که به صورت غیرقانونی و مخفیانه اقدام به فعالیت استخراجی میگردد و استقرار این دست کارگاهها معمولا در مناطق دورافتاده و صعبالعبور است.
پیگیری قانونی و بینبخشی برای توقف فعالیت معادن غیرمجاز
مدیر روابط کار ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با بیان اینکه برخورد قهری با این کارگاهها نیازمند همکاری مراجع قضایی و انتظامی است، افزود: فهرست حفریات غیرمجاز شناسایی شده بههمراه مشخصات پیمانکاران، به اداره کل صمت، نیروی انتظامی و دادستانی کل استان اعلام شده است.
نوری در پایان، شالوده ارتقای ایمنی معادن را استفاده از فناوریهای نوین و ایمن دانست و گفت: صیانت از جان و سلامت نیروی انسانی شریف شاغل در بخش معدن، نیازمند هماهنگی و همافزایی تمام دستگاههای اجرایی مرتبط است.
انتهای خبر/