به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بلاغ؛ یوشکا فیشر در نشریه پراجکت سیندیکت مینویسد: جهان در همین دور زمانی کوتاه حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید، به نحوی اساسی تغییر کرده است. او با سرعتی در حال تضعیف روابط تجاری آمریکا با نظام جهانی تجارت آزاد است که ایالات متحده خود آن را در دوره زمانی پس از سال ۱۹۴۵ بنیان گذاشت.
پیشنهاد وی، تشدید جنگ تعرفهای علیه کشورهای مختلف است. براساس دادههای یک گزارشِ «دانشگاه ییل» آمریکا، میانگین نرخ تعرفه آمریکا در وضعیت کنونی در بالاترین سطح خود از سال ۱۹۰۹ میلادی قرار دارد.
ترامپ همچنین شبحی از تردید را روی اتحادهای قدیمی آمریکا هم انداخته است. ماجرا فقط به ناتو و تضمینهای امنیتی که ارائه میشود، محدود نمیشود. در اواخر ماه فوریه گذشته، ترامپ به صورت عمومی و عیان، ولادیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین را در کاخ سفید جلوی دوربینهای خبری تحقیر کرد. او پس از این کار، درِ خروج را به رئیسجمهور اوکراین نشان داد!
ترامپ همچنین این پیشنهاد را مطرح کرده که آمریکا باید کنترل نوار غزه را به دست بگیرد و جمعیت این منطقه را به دیگر کشورهای عربی اخراج کند و منطقه مذکور را به یک محل توریستی تبدیل کند. او همچنین به موضعگیریهای خود در مورد ضرورت الحاق کانادا، گرینلند و کانال پاناما به خاک آمریکا نیز ادامه میدهد.
در حالی که بسیاری از افراد با بازگشت ترامپ به قدرت انتظار
هرج و مرج را داشتند، با این حال، تعداد کمی از افراد پیشبینی امپریالیسم عریان آمریکا را داشتند.
در حوزه داخلی، ترامپ به ایلان ماسک اجازه داده دل و روده دولت آمریکا را در لوای شعارهایی نظیر کاهش هزینهها، حذف کلاهبرداری و مقرراتزدایی بیرون بریزد. اخراجهای گسترده و تضعیف نهادهای حکمرانی آمریکایی تبعات بهشدت وخیم و البته ماندگاری خواهد داشت.
این اقدامات چه نفعی را به آمریکا میرسانند؟ آیا این اقدامات، آمریکا را قویتر خواهند کرد؟ اگر ما تصمیمات دولت ترامپ را از منظر منافع خودِ آمریکا ارزیابی و تحلیل کنیم، باید بگوییم که این تحرکات هیچ نفعی را به آمریکا نمیرسانند و قدرت و نفوذ جهانی آن را به شدت تضعیف میکنند. سیاستهای ترامپ چه در حوزه داخلی و چه خارجی، بهنحو فزایندهای گرایش به تضعیف آمریکا دارند و حتی این کشور را به سمتی میبرند که خودش را نابود میسازد.
باید توجه داشت که آمریکا هیچ دستاورد و نفعی از تشدید خصومتورزی علیه اروپا نخواهد داشت. آمریکا با بیگانهسازی و دور کردن متحدانش از خود، یکی از ستونهای اصلی موقعیت ابرقدرتیاش را نابود میکند.
با پشتوانه اروپا بود که آمریکا در جریان جنگ سرد پیروز شد و بیش از هر قدرت دیگری در تاریخ رشد کرد. در این نقطه باید پرسید که چه کسی از وضعیت جدید آمریکا بیشترین سود را میبرد؟ پاسخ ساده است: فقط چین و روسیه که با آرامش روند تحولات را دنبال میکنند و عملاً نظارهگر خودکشی تدریجی آمریکا هستند.
ترامپ با سیاستهای خود تا حد زیادی اعتماد به آمریکا را از بین برده است. تعهدات آمریکا دیگر قابل اعتماد نیستند و اساساً هیچ کشوری به آن اعتماد ندارد. نهادهای آمریکایی از جمله رسانههای بزرگ این کشور، دانشگاهها و شرکتهای حقوقی، جلوی چشم ما در حال نابودشدن هستند.
محو شدن جهان غرب (به عنوان یک کلِ یکپارچه) و فروپاشی رهبری آمریکا (در عرصه دموکراسی جهانی)، به نحو قابل توجهی سیاست جهانی را در قرن ۲۱ تغییر خواهند داد. این مسئله زمینه را برای اوج گیری هرج و مرج و البته افزایش شانس جنگ و درگیری، همزمان با تشدید رقابتهای ابرقدرتها برای کسب موقعیت بهتر، فراهم خواهد کرد. جامعه آمریکا نیز قطبیشده و چندتکه باقی خواهد ماند.