
آنچنان که در گزارشی از این شهرستان، به شهرستان کمبرخوردار یاد میشود، موضوعی که بارها از سوی مسئولان بالارتبه شهری به آن اشاره شد، بهعنوان نمونه، حجتالاسلام حسین تقیپور، در آیین تکریم و معارفه فرماندار جدید فریدونکنار با تاکید بر اینکه «امیدواریم آقای مرادی که وابسته به روحیه جهاد و شهادت و از خانواده بزرگ شهیدان هستند، بتوانند فریدونکنار را از کمبرخورداری نجات دهند».
به گزارش بلاغ، سخنرانی برای خروج فریدونکنار از منطقه کمبرخوردار تنها به سخنان امام جمعه این شهرستان مربوط نمیشود، علی اصغر باقرزاده نماینده مردم بابلسر و فریدونکنار در مجلس نیز چندی پیش با تاکید بر اینکه نیاز به تلاش مضاعف برای جبران عقبماندگیهای فریدونکنار محسوس است، به این نکته نیز اشاره کرد که «اینکه از فریدونکنار به عنوان یک شهر کمتر توسعه یافته و کم برخوردار یاد شود موجب شرمساری است».
احمد حسینزادگان استاندار اسبق مازندران نیز در جلسهای که حدود ۶ سال پیش در فروردین ماه ۱۳۹۸ در فریدونکنار برگزار شد، با اشاره به اینکه این شهرستان از روی قضا و قدر جز شهرستانهای محروم استان معرفی شده است، خاطرنشان کرده بود که، «من به این موضوع اعتقادی ندارم اما نسبت به آن اعتراضی نکردم؛ همچنین فرماندار فریدونکنار طرح جامعهای از وضعیت فعلی و برون رفت از آن برای رسیدن به شرایط مطلوب را دارد.»

کم برخوردار بودن فریدونکنار آنچنان دستمایه مسئولان در این سالها قرار گرفته که هر مسئولی به خود اجازه میدهد، در این زمینه اظهارنظر کند و هیچ توجهی به این موضوع نمیکند که این کمبرخورداری از چیست، چرا فریدونکنار به این نام شهره شده و تا چه زمانی با «حرفدرمانی» قرار است این وضعیت ادامه داشته باشد، به همین منظور مسئولان در تلاش هستند تا با ارائه برنامههای دهنپرکن، ذهنیتها را تغییر داده و اگر این شهرستان در مسیر برنامههای آنان قرار گرفت، آن افتخار را به نام خود ثبت کنند.
یکی از این برنامههای دهنپرکن که سالها است مسکوت مانده و با حضور یونسی بهعنوان استاندار جدید مازندران در این استان، مجددا بر سر زبانها افتاده راهاندازی «شهرک صنعتی» است، شهرک صنعتی که سالها به خاطرهها پیوسته بود و از آن فقط نامی به یادگار ماند.
دوگانگی موافقان و مخالفان راهاندازی شهرک صنعتی در فریدونکنار
در این میان، سوالی که مطرح میشود این است که، کمبرخوردار بودن فریدونکنار و استفاده از الفاظ دهنپرکن مانند «راهاندازی شهرک صنعتی» در این شهرستان، آغاز مسیر توسعه فریدونکنار است یا بازی با دستان خالی، چرا که فریدونکنار از «بازی با الفاظ» و «بیمنطقی ارائه برنامه توسعه این شهرستان» سالها است رنج میبرد، به عنوان نمونه هنوز به یاد داریم نماینده سابق این شهرستان، از فریدونکنار به عنوان «منطقه آزاد» یاد کرد و در نهایت سر از «منطقه ویژه اقتصادی» درآوردیم هرچند همین منطقه ویژه اقتصادی نیز محقق نشد.
به گزارش بلاغ، پس از دستور استاندار مازندران، سرپرست فرمانداری فریدونکنار نیز با تاکید بر اینکه دستور استاندار مازندران برای ایجاد شهرک صنعتی در فریدونکنار صادر شده است، از پیگیری خود نسبت به تحقق این امر خبر داد.
این در حالی است که در میان مسئولان گذشته فریدونکنار نیز نسبت به ایجاد شهرک صنعتی یا لکه صنعتی موافق و مخالفانی وجود داشت، به عنوان نمونه، حسین منفردی در نشست با مدیران و همکاران ادارات صنعت، معدن و تجارت و غله و خدمات بازرگانی شهرستان فریدونکنار، با تاکید بر اینکه با شهرک صنعتی مخالف است، گفته بود که، فریدونکنار یک شهر کشاورزی محسوب میشود و تلاش برای فراهم کردن صنایعی در حوزه کشاورزی از وظایف مسئولان بوده که یکی از دلایل مخالفت با شهرک های صنعتی در این شهرستان وجود فاضلاب های صنعتی است.
سید حسین احمدی از کارشناسان سیاسی و اقتصادی فریدونکنار در گفتوگو با خبرنگار ما اظهارکرد: در گذشته، عدم سرمایههای زیربنایی، زمین مورد نیاز تاسیس این فضا و برخی بروکراسیهای اداری از مهمترین دلایل عدم احداث شهرک صنعتی بوده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین فریدونکنار به دلیل دارا بودن زمینهای کشاورزی و تولید برنج و دریا و صید ماهی به راحتی میتوانست با ایجاد یک لکه صنعتی، علاوه بر رونق اقتصادی مردم این منطقه، گامی موثر در اشتغالزایی بردارد.
مطالعهای که از اواخر دهه ۸۰ آغاز شد
این کارشناس سیاسی و اقتصادی یادآورشد: مطالعه راهاندازی شهرکهای صنعتی در فریدونکنار از اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ آغاز شد، در آن زمان دولت به راهاندازی شهرکهای صنعتی که ایجاد آن برای آن محیط توجیهپذیر بود، توجه میکرد.
یکی از افرادی که در اوایل دهه ۹۰ در بدنه فرمانداری فریدونکنار بود به بلاغ گفت: در آن زمان، نگاه دولت مبتنی بر تولید بود و راهاندازی شهرکهای صنعتی میتوانست مطالبه جوانان خواستار اشتغال را در شهر بندری فریدونکنار برآورده کند و به همین دلیل مجموعه دولت در این شهرستان اقدام به مطالعه در این زمینه کرد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، کارشناسان معتقدند برای هر محیطی نمیتوان یک نسخه واحد پیچید، چرا که توجه به اقتصاد بومی فریدونکنار در راهاندازی شهرک صنعتی در این شهرستان اهمیت فراوانی دارد، در واقع باید به واحدهای تولیدی مجوز فعالیت داد که تولیدات آن اقتضای آن منطقه باشد.
این فرد مطلع در ادامه با بیان اینکه باید بررسی شود که آیا در حال حاضر دولت توان راهاندازی شهرکهای صنعتی در فریدونکنار را دارد یا خیر، به این نکته نیز اشاره کرد که، دولت باید به این سوالات پاسخ دهد که آیا میتواند به وحدهای تولیدی تسهیلات مناسب اعطا کند، آیا موضوعات مربوط به تهیه اراضی مورد نیاز راهاندازی شهرک صنعتی در فریدونکنار را بررسی کرده است، مسائل مربوط به انرژی همچون آب، برق و گاز را چگونه مدیریت خواهد کرد.
با دلار ۱۰۶ هزار تومانی هزینه میکنند و ۱۰ سال بعد تعطیل میشوند!
براساس این گزارش، سوالی که مطرح میشود این است که مجموعه دولت وفاق ملی در فریدونکنار و همچنین مسئولان بالادستیشان در مازندران، آیا سایر شهرکهای صنعتی در بابل، آمل، جویبار، محمودآباد و غیره را بررسی کردهاند، بسیاری از واحدهای تولیدی و توزیعی در این شهرکهای صنعتی، غیرفعال شدهاند و بدنه فعال شهرکهای صنعتی نیز با حدود ۳۰ درصد توان در حال فعالیت هستند.
به نظر میرسد حرکت به سوی راهاندازی شهرکهای صنعتی از سوی استاندار مازندران، در راستای تحقق شعار سال است، اینگونه به نظر میرسد گاهی اوقات نسبت به شعارهایی که در سال از سوی رهبری مطرح می شود، به صورت اسمی عمل کنند و فعالیت خود را آغاز کرده و پس از چند سال، با برآورد ضرر، اقدام به تعطیلی میکنند.
آنچه به نظر میرسد، در این برهه از زمان که دولت با مصائب سختی همچون دلار ۱۰۶ هزار تومانی که راهاندازی شهرک صنعتی را بسیار دشوار میکند و افزایش هزینههای تولیدی، به فکر پایداری اشتغال و تولید در این استان با رفع مشکلات واحدهای از کارافتاده و تعطیل باشد چرا که زودبازدهتر از راهاندازی یک شهرک جدید است.
لکه صنعتی فریدونکنار باید مقوم بخش کشاورزی و شیلات باشد
به گزارش بلاغ، کارشناسان معتقدند مسئولان مازندران، اگر به دنبال راهاندازی شهرکهای صنعتی در فریدونکنار هستند، به سراغ لکه صنعتی بروند که مقوم بخشهای کشاورزی و شیلات باشد چرا که ماهی و برنج فریدونکنار معروف است و به طور تقریبی زیرساختهای آمادهتری نسبت به دیگر موضوعات دارد.
از سوی دیگر مسئولان باید نسبت به سخنان خود بهعنوان تصمیمگیران و تصمیمسازان این استان توجه ویژهای داشته باشند، به عنوان مثال، برای راهاندازی شهرک صنعتی در فریدونکنار، نیاز به زمینی با تغییر کاربری است و همین امر، قیمت اراضی آن منطقه هدف را نجومی خواهد کرد، موضوعی که بار روانی و اقتصادی عجیبی را به منطقه وارد خواهد آورد.
گزارش: سید مرتضی رضویان
انتهای خبر/