این گیاه برگهایی بزرگ و مخملین دارد که انسان را به یاد بنفشه آفریقایی میاندازد، و گلهایی زنگ مانند و درشت که در رنگهای روشن و براق خودنمایی میکنند. این گیاه به صورت تزئینی عالی برای وسط میز ناهارخوریتان درمیآید و، چون گیاهی است که با اندکی سایه هم مشکلی ندارد، مشکلی از لحاظ نورش نخواهید داشت.
پرورش گلوکسینیا اصلا سخت نیست و اگر شما از پس پرورش گیاهی مثل بنفشه آفریقایی برآمدید، گلوکسینیا را هم به آسانی رشد خواهید داد.
اگرچه گلوکسینیا بعد از گل دادن دوباره از ریشههای زیر زمینیاش رشد میکند، اما بهتر است بعد از یک دوره گل دهی گیاه را دور بیاندازید. چرا که دیگر هیچ وقت با قدرت قبلیاش گل دهی نمیکند.
شرایط رشد
– نور
گیاه به مکانی روشن با نور غیر مستقیم نیاز دارد. گلوکسینیا نور مستقیم را دوست ندارد و هرگز نباید در معرض آفتاب مستقیم باشد.
– آبیاری
در طول فصل رشد و گل دهی، خاک گیاه را همواره مرطوب نگه دارید. اگر میخواهید بعد از تمام شدن گل دهی گیاه، گلدان آن را تعویض کنید، به گیاه آب ندهید و اجازه دهید برگها خشک شوند و بمیرند. سپس گیاه را در گلدانی با خاک تازه بکارید و بعد از اینکه نشانههای رشد جدید در گیاه را مشاهده کردید، آبیاری را از سر بگیرید.
– رطوبت
برای تامین رطوبت گیاه از زیر گلدانی حاوی سنگریزه استفاده کنید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزهها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید. توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد در غیر این صورت ریشهها پوسیده میشوند و گیاه دچار خفگی میشود. با این روش بدون اینکه هر روز نیاز به غبار پاشی باشد رطوبت مورد نیاز گیاهتان تامین میشود.
هیچ وقت مستقیما برگها را غبار پاشی نکنید. این کار باعث ابتلای گیاه به بیماریهای قارچی میشود.
– دما
گلوکسینیا به دمایی متعادل نیاز دارد. این گیاه از گرم و خشک بودن هوا متنفر است.
– خاک
خاکی سست، با زهکشی خوب و اندکی اسیدی، خاک مناسب برای کاشت گلوکسینیا است. مانند خاکی که برای باغچه و یا بنفشه آفریقایی استفاده میکنیم.
– کود دهی
گیاه را در طول فصل رشد با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند، کود دهی کنید. میتوانید از کودهایی که مواد غذایی را به تدریج در خاک آزاد میکنند و در اختیار گیاه قرار میدهند هم استفاده کنید. کود دهی را در دوره استراحت گیاه قطع کنید.
تکثیر
تکثیر گلوکسینیا بسیار ساده است. یکی از روشهای تکثیر این گیاه قلمه برگ است.
برای تکثیر گیاه به روش قلمه برگ، برگی نسبتا جوان از آن را به کمک تیغ یا چاقویی تیز و تمیز از شاخه جدا کنید. برگ را با دمبرگ آن ببرید. گلدانی کوچک را با خاک مخصوص جوانه زنی یا شن مرطوب پر کنید و برگهای گیاهتان را در آن بکارید.
یکی دیگر از روشهای تکثیر گلوکسینیا، تقسیم بوته است. برای تکثیر به این روش، ساقههای زیر زمینی گیاه را تقسیم کنید و هر کدام را در گلدانی جداگانه بکارید.
تعویض گلدان
وقتی صحبت به تعویض گلدان گلوکسینیا میرسد، هرگز نباید این کار را در طول فصل رشد گیاه انجام داد. تعویض گلدان این گیاه باید تنها در اواخر زمستان صورت گیرد، یعنی زمانی که فصل رشد قبلی کاملا تمام شده و برگها مردهاند. برای تعویض گلدان گلوکسینیا، گیاه را در گلدانی یک سایز بزرگتر و حاوی خاکی اندکی اسیدی بکارید و بعد آبیاری را از سر بگیرید. بعد از مدتی برگهای جدید از ساقههای زیرزمینی جوانه میزنند و گیاه دوباره گل میدهد. گل دهی گاوکسینیا ممکن است در هر زمانی از سال اتفاق بیافتاد.