به گزارش نیمه پر ،بیتالله ستاریان در پاسخ به این سئوال که آیا کاهش آمار ساخت و ساز در کشور میتواند در سال ۹۴ قیمت مسکن را تحت تأثیر قرار دهد، گفت: دولتها در گذشته همواره تعمداً رکورد بخش مسکن را ایجاد میکنند تا از لحاظ تبلیغات و ارائه آمار مناسب اعلام کنند که قیمت مسکن را ثابت نگه داشتهاند که اتفاقاً این موضوع ضرر و زیانهای زیادی را به اقتصاد کشور وارد می کند.
وی با تأکید بر اینکه نگه داشتن تعمدی رکود مسکن موجب کوچ سرمایه از بخش مسکن میشود، افزود: همواره سرمایههای خرد و کوچک هستند که وارد بخش مسکن میشوند و وقتی که رکود رخ میدهد سرمایههای خرد و تولیدکنندگان کوچک از این بازار فرار کرده و کوچ میکنند و همین میشود که میبینیم مرکز آمار اعلام میکند ساخت و ساز ۵۰ درصد کاهش یافته است.
ستاریان خاطرنشان کرد: وقتی که سرمایهها از بازار مسکن خارج میشوند و آمار ساخت و ساز کاهش مییابد نیاز و تقاضای انباشته مسکن افزایش مییابد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه با وضعیت به وجود آمده حداقل سالانه نیازمند تولید یک میلیون واحد مسکونی هستیم، گفت: در مقایسهای که مرکز آمار انجام داده است تولید مسکن در سال جاری نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است اما اگر همین آمارها نسبت به سال ۹۱ مقایسه میشد کاهش تولید مسکن به بیش از ۹۰ درصد میرسید.
ستاریان افزود:دولتها همواره در یک دوره بازار مسکن را در رکود فرو میبرند تا فرصت برنامهریزی و سیاستگذاری داشته باشند.
جهش ۱۴۵ درصدی قیمت مسکن بعد از جشن تساوی خانوار و مسکن
وی ادامه داد: در سال ۹۰ وقتی دولت به خاطر رکودی که در بازار مسکن ایجاد کرد، جشن تساوی خانوار و مسکن را گرفت دیدیم که در سال ۹۱ قیمت مسکن ۱۴۵ درصد رشد کرد.
ستاریان با اشاره به اینکه اگر وضعیت عادی تولید مسکن را داشتیم باز هم چند میلیون کسری واحد مسکونی داریم، تصریح کرد: اگر با این وضعیت تولید مسکن ادامه یابد و وارد رونق نشویم بازار مسکن به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد.
وی افزود: دولت نباید فریب رکود بازار مسکن را بخورد و تصور کند اگر تولید مسکن کاهش یابد بازار مسکن از رکود خارج و خرید و فروش رونق میگیرد، همانند سال ۹۱ در سال ۹۴ هم باید شاهد جهش قیمت مسکن باشیم.
بر اساس آخرین مرکز آمار ایران که از اطلاعات پروانههای ساختمانی صادر شده از سوی شهرداری کشور در بهار ۱۳۹۳ اطلاع میدهد، در بهار سال ۱۳۹۳ تعداد ۳۴هزار و ۲۳۷ پروانه ساختمانی از سوی شهرداریهای کشور صادر شده که به نسبت فصل گذشته حدود ۴۵٫۵ درصد و به نسبت فصل مشابه سال گذشته حدود ۳۸٫۴ درصد کاهش داشته است. از کل پروانههای صادر شده ۳ هزار و ۳۰۲ پروانه (۹٫۶ درصد) مربوط به افزایش بنا و ۳۰ هزار و ۹۳۵ پروانه (۹۰٫۴ درصد) مربوط با احداث ساختمان بوده است که پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان نسبت به فصل گذشته حدود ۴۶٫۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۴۰٫۳ درصد کاهش داشته است.
بر اساس این آمار تعداد واحد مسکونی پیش بینی شده در پروانه های صادر شده برای احداث ساختمان در بهار سال ۱۳۹۳ بالغ بر ۱۰۰ هزار و ۲۱۹ واحد بوده که نسبت به فصل گذشته حدود ۴۵٫۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۴۸٫۲ درصد کاهش داشته است.
همچنین براساس آخرین آمار مرکز آمار ایران تعداد ۳ هزار و ۵۲۲ پروانه ساختمانی توسط شهرداری تهران صادر شده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۲٫۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۵۰٫۵ درصد کاهش داشته است.
این تعداد پروانه حدود ۱۰٫۳ درصد از کل پروانه های ساختمانی کشور را تشکیل میدهند. از پروانههای صادر شده در شهر تهران ۱۹ پروانه (۵ درصد) مربوط به افزایش بنا و ۳ هزار و ۵۰۳ پروانه (۹۹٫۵ درصد) مربوط به احداث ساختمان بوده است که پروانههای صادر شده برای احداث ساختمان نسبت به فصل گذشته حدود ۲٫۸ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ۵۰٫۶ درصد کاهش داشته است./ع
فارس