به گزارش نیمه پر رامسر، نگهداری سگ و گربه در این چند سال در بین برخی افراد به نوعی مد تبدیل شده و با تقلید از فرهنگ غرب سعی دارند رفتارهایی را بروز و ظهور دهند که با فرهنگ ایرانی هیچ تناسبی ندارد.
بنابراین جلوگیری از اینگونه تهاجمات نیاز به فرهنگسازی و رواج فرهنگهای دینی و اجتماعی در سطوح گسترده در جامعه دارد؛ طی سالهای اخیر نگهداری از حیوانات اعم از سگ و گربه در ابعاد کوچک و خانگی در منازل مسکونی و زندگی با گونههای مختلفی از حیوانات بهصورت یک الگو و کلاس اجتماعی تبدیل شده تا جایی که بعضی از افراد با صرف هزینههای میلیونی، به نوبه خود سعی دارند به این نوع حیوانات خدمت برسانند.
شبکههای ماهواره ای برای کسانی که لذت داشتن حیواناتی مانند سگ، گربه و … در خانه را درک نمیکنند، ابراز تأسف میکند؛ اکنون سگ نگهبان در بازار حیوانات از ۵۰۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود، نژاد نگهبان ژرمن از حدود قیمتی ۵۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان و نژاد دوبرمن از ۷۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان نیز وجود دارد.
در خارج از مرز های کشور نگهداری از حیوانات وحشی در محل زندگی دیگر مسئله تعجب برانگیزی نیست، چرا که غربیها و آمریکاییها چنان در مسیر نابودی ارزشهای اجتماعی و انسانی غرق شده و «پوچی بیهودگی» در افکار آنها نفوذ کرده که بهجای برقراری ارتباط با همسر، فرزندان و خانواده، وقت خود را در کنار حیوانات گذرانده تا خلأ روحی و روانی بروزیافته در درون خویش را پر کنند.
اینگونه رفتارها در جامعه ما آنچنان پیش رفته است که در قشرهای مختلفی از مردم اعم از تحصیل کرده، بازیگر و ورزشکاران این تفکرات افزایش یافته و بدون هیچگونه فرهنگسازی مناسبی به حال خود رها شده است.
در کنار بازار خرید و فروش سگهای نگهبان، مشاورههای تربیتی و رفع مشکلات رفتاری، بازار ارائه خدمات درمانی، واکسن و جراحی در محل و مشاوره و انتخاب تخصصی انواع سگ نیز رونق گرفته است.
یکی از فروشندگان سگهای نگهبان درباره قیمت خرید و فروش این حیوانات گفت: قیمت سگهای نگهبان بر اساس نوع نگهبانی و نژاد آنها متفاوت است، اما بالاترین قیمت سگ نگهبان مربوط به نژاد روتوایلر با ۱۰ میلیون تومان است.
با راهاندازی و اعطای مجوز فعالیت کلینیکهای فروش سگ، گربه، خوکچه هندی و … از سال ۸۰ هر کسی بهراحتی فقط با پرداخت هزینهای میتواند زندگی خود را با یک حیوان خانگی شروع کند و جدیدترین نژاد سگ و گربههای خانگی را از کشورهای اروپایی خریداری کند، سگ هایی که در این فروشگاهها بهفروش میرسند تا چندین میلیون قیمتگذاری شدهاند.
خدماتی که این روزها برای حیوانات خانگی ارائه میکنند از این قبیل است، جفتیابی ـ همسریابی ـ، آرایشگاه، شستوشو، درمان و پانسیون نگهداری که این خدمات برای خود تعرفههایی دارند.
متاسفانه اغلب کسانی که در ایران بهدنبال نگهداری حیوانات خانگی هستند، این موضوع برایشان بیشتر جنبه خودنمایی دارد، بهویژه در سالهای اخیر که خرید و فروش حیوانات خانگی با قیمتهای بالا و نامگذاریهای عجیب و غریب روی آنها بیشتر به یک مد شباهت پیدا کرده است اما این مدگرایی فارغ از مزاحمتهایی که برای دیگر شهروندان در پی دارد، نگهدارنده این حیوانات را نیز دچار مشکل میکند.
سگ از نظر فقه اسلام جزو نجاسات شمرده شده و خرید و فروش آن حرام است البته به فتوای مراجع معظم تقلید خرید و فروش و نگهداری سگ شکاری ـ سگ گله و زراعت و سگ باغ و بستان و خانه و انواع سگهای مطرحشده از این حکم استثناء شده است ولی نجاست آنها به قوت خود باقی است.
به این جملات دقت کنید: «آیا به حیوانات و گیاهان علاقهمندید؟ آیا دوست دارید حیوان خانگی داشته باشید؟ قصد خرید یک حیوان خانگی را دارید؟ آیا هماکنون یک حیوان خانگی دارید و میخواهید برای نگهداری بهتر از آن بیشتر بدانید؟ به طبیعت و گیاهان آپارتمانی علاقهمندید و میخواهید همیشه خانهای سبز و زیبا داشته باشید؟ آیا دوست دارید درباره حیات وحش ایران و جهان بیشتر بدانید؟ دوست دارید از اخبار وقایع محیط زیست مطلع شوید؟ اگر پاسختان به هریک از این سوالات مثبت است پس بهترین مجله را انتخاب کرده اید مجله … همه آنچه را که باید بدانید به شما خواهد آموخت. قدم به قدم همراه ما باشید و از بهترین و جدید ترین اطلاعات درباره حیوانات خانگی مطلع شوید.»
بله این جملات تنها مقدمهای از تبلیغات و محتوای اینگونه مجلات رسمی است که با مجوز آموزشهای دامپزشکی به ترویج زندگی با سگ و گربه میپردازند؛ متاسفانه اغلب کسانی که در ایران بهدنبال نگهداری حیوانات خانگی هستند، این موضوع برایشان بیشتر جنبه خودنمایی دارد.
در خبری مبنی بر انتشار اولین شماره یک نشریه با مجوز پیام دامپزشکان آمده بود: با کمال تأسف و تعجب در این نشریه به آموزش زندگی با حیوانات خانگی مانند گربه و سگ و همچنین بهداشت و تربیت این حیوانات پرداخته شده است، این نشریه مدعی است که شیوه ارائه این آموزشها تا به حال در ایران سابقه نداشته است و گزارشهای اجتماعی در زمینه زندگی با حیوانات با سوژههای جذاب را ارائه میکند.
البته وجود نداشتن برخی از قوانین بازدارنده درباره واردات حیوانات خانگی و همچنین فعالیت رسمی و آزادانه فروشندگان و ترویجدهندگان جای بسی تأمل دارد که نیازمند بازنگری دوباره مسئولان مربوطه در اینباره است.
اصغر نوروزی کارشناس ارشد روانشناسی بالینی درباره این قبیل رفتارها در جامعه و ترویج آن و روشهای صحیح برخورد با آن میگوید: نباید فراموش کرد وقتی انسان در روابط بین فردی با دیگران دچار مشکل میشود و توان پاسخگویی به عواطف خود نیست، به اینگونه کارها دست میزند.
برای برخورد با اینگونه کارها نیز باید بهجای تأکید بر قوانین و اجرای آنها، فرهنگسازی را آغاز کنیم، افراد باید در محیط اجتماعی و در روابط میان خود با دوستان، همسر، خانواده و دیگران، قواعد صحیح برقراری رابطه را بدانند و به اینگونه کارها رو نیاورند.
قراردادن قانون، کارایی ندارد و بیشتر موجب حاشیهسازی میشود، باید دستگاهها و سازمانهای مرتبط با این موضوع با فرهنگسازی از طریق آموزش و پرورش، خانواده، دانشگاه و صدا و سیما فنون برقراری روابط صحیح با دیگران را آموزش دهند تا نیازهای عاطفی آنان برطرف شود تا دیگر شاهد اینگونه کارها نباشیم.
مرجع : گزارش از طاهره رشیدی/ بلاغ