نیاز ۲۰ هزار تنی کود برای کشت دوم برنج

چاپ

رضا افراسیابی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» از پیگیری‌های وزارت جهاد کشاورزی و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور برای تامین کود اوره کشاورزی ویژه کشاورزان برنج‌کار در کشت دوم خبر داد.

وی تصریح کرد: در روزهای اخیر، وزارت جهاد کشاورزی و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور در حال برگزاری مذاکرات فشرده با شرکت‌های پتروشیمی هستند تا کود اوره کشت دوم برنج را به میزان کافی و با قیمت مناسب برای استان‌ها تامین کنند.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران ادامه داد: پتروشیمی‌ها درخواست افزایش دو برابری قیمت کود اوره را مطرح کرده‌اند، اما وزارت جهاد کشاورزی بر مخالفت خود با این افزایش قیمت تاکید دارد و تنها افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی قیمت کود را بلامانع می‌داند تا فشار زیادی بر کشاورزان وارد نشود.

افراسیابی درباره ذخایر کود در کشور توضیح داد: در حال حاضر حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تن کود اوره در انبارهای شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور در بندر امام موجود است که سهم استان مازندران از این ذخایر حدود ۴ هزار تن است.

وی افزود: با توجه به نیاز اراضی کشاورزی استان، روزانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ تن کود اوره از بندر امام به مقصد استان مازندران بارگیری و ارسال می‌شود که این روند با هدف تامین به موقع کود برای کشت اول کشاورزان به ویژه در مناطق شرقی استان ادامه دارد.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران تأکید کرد: تامین به موقع کود اوره کشاورزی، یکی از اولویت‌های اصلی شرکت خدمات حمایتی کشاورزی مازندران است و با هماهنگی کامل با وزارت جهاد کشاورزی و شرکت‌های پتروشیمی، تلاش می‌کنیم کشاورزان استان بدون مشکل بتوانند از نهاده‌های مورد نیاز برای افزایش تولید برنج بهره‌مند شوند.

افراسیابی خاطرنشان کرد: با توجه به سطح بالای کشت مجدد برنج در سال زراعی جاری در استان مازندران در این زمنیه تمامی سعی ما آن است تا کودهای پرمصرف مورد نیاز برای کشت مجدد برنج را در حد توان و براساس سهمیه‌های تخصیصی تامین نموده و در بین کشاورزان برنج‌کار متقاضی استان توزیع کنیم.

وی تصریح کرد: کودهای کشاورزی برای ۱۱۰ هزار هکتار کشت دوم برنج در مازندران شامل کودهای ازته، فسفاته و پتاسه باید تأمین شود.

به گزارش بلاغ، براساس اعلام معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با توجه به شرایط مساعد و استقبال کشاورزان، پیش‌بینی می‌شود در سال جاری ۱۱۰ هزار هکتار از اراضی برنج‌کاری استان به کشت دوم و رتون اختصاص یابد که از این میزان، حدود ۸۰ هزار هکتار برای نشاکاری مجدد و ۳۰ هزار هکتار برای تولید رتون در نظر گرفته شده است.

براساس پیگیری ملی صورت گرفته معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی نیز با تاکید بر اینکه کمبودی در زمینه نهاده‌های کشاورزی نداریم، اعلام کرد: کود شیمیایی برای کشت پائیزه به میزان کافی تامین شده و توزیع آن بین کشاورزان در همین ماه آغاز می‌شود.

مجید آنجفی با بیان اینکه با توجه به پیش‌بینی کم‌آبی و ادامه خشکسالی، تمهیدات لازم برای تامین نهاده‌هایی مانند کود و سم اندیشیده شده بود، گفت: نهاده‌های مورد نیاز تولید به اندازه کافی تدارک دیده شده و کمبودی در این زمینه نداریم.

شالیکاران مازندرانی این روزها در حالی به سمت برداشت برنج مشغول هستند، که در کنار آن خزانه برنج برای نشاء در کشت دوم را آماده می کنند، وضعیتی که اگر کشاورزان به نکات کلیدی کارشناسان موسسه تحقیقات برنج کشور بی توجهی کنند با ضرر و زیانی قابل توجهی مواجه خواهند شد.

کشت دوباره برنج در شالیزارهای مازندران به دو صورت نشای مجدد و پرورش ساقه شالی یا «دونوج» انجام می شود. در روش اول کشاورزان اقدام به آماده‌سازی دوباره شالیزار کرده که نیاز آبی آن همانند کشت اول بالا است ولی در روش دوم ساقه‌های باقی مانده از کشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده می‌شود.

موضوع مهم دیگری که شالیکاران باید در انجام کشت دوم به آن توجه کنند، آتش نزدن کاه و کلش کشت اول در مزارع است.

کارشناسان معتقدند آتش زدن کاه و کلش به هر بهانه‌ای که باشد نادرست است و با منافع بلند مدت خود کشاورز در تضاد است برای این که آتش علاوه بر این که عناصر اصلی خاک را از بین می‌برد، زمین را از بهترین و مهم‌ترین تغذیه کننده خاک یعنی کاه و کلش محروم می کند.

شالیکاران در کشت دوم باید در استفاده از سه کود پایه و مهم اوره، فسفات و پتاس دقت لازم را داشته باشند، یعنی باید حدود ۳۰ درصد مصرف کود اوره را به نسبت کشت اول استفاده کنند، استفاده حدود ۵۰ درصدی کود فسفر به نسبت کشت اول و استفاده تقریبا کامل کود پتاس مورد تأکید است.

انتهای خبر/