بحران جمعیتی مازندران و مسئولانی که در خوابند!

چاپ

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» یکی از پایه‌های اساسی قدرت هر جامعه جمعیت آن محسوب می‌شود چراکه جمعیت ملاک مهمی در زمینه نیروی انسانی، جوانی جامعه و مشارکت عمومی به حساب می‌آید اما متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد روند کاهشی جمعیت در بسیاری از نقاط کشور هستیم که زنگ خطر جدی را برای ما به صدا درآورده است.

این وضعیت در مازندران نیز بسیار نگران کننده‌تر از استان‌های دیگر است چراکه بنابر آمارها در پنج سال گذشته شاهد کاهش ۴۵ درصدی زاد و ولد در استان بوده‌ایم و مازندران پائین‌ترین میزان باروری را بعد از استان گیلان در کشور دارد.

فریدونکنار در معرض بحران جمعیت

در این گزارش نگاهی به وضعیت نرخ جمعیتی در شهرستان‌ فریدونکنار و همچنین میزان حمایت مسئولان از خانواده‌های خوش‌جمعیت خواهیم داشت تا ببینیم چه اتفاقاتی در این شهرستان رخ داده است.

نصیبه تخم‌افشان کارشناس جمعیت بهداشت فریدونکنار در گفتگو با بلاغ با اشاره به اینکه نرخ تولد شهرستان کاهشی است، اظهارکرد: در سال ۱۴۰۲ میزان تولد ۴۹۹ فرزند بوده که نرخ باروری ۱/۱ بوده اما در پایان سال ۱۴۰۳ میزان تولد ۴۴۴ فرزند شده که ۵۵ فرزند کمتر در فریدونکنار متولد شدند و این آمار در روستاها ۳۰ فرزند و در شهر ۲۵ فرزند کمتر به دنیا آمدند.

روستای پرجمعیت فریدونکنار درحال انقراض نسلی

وی با اشاره به اینکه وضعیت باروری در روستاها نیز بسیار نگران‌کننده‌تر از شهر است و میزان نرخ باروری در برخی از روستاها به ۰/۴ رسیده، خاطرنشان کرد: برای مثال در روستای ازباران که از روستاهای بزرگ و پرجمعیت فریدونکنار است و سال‌های گذشته حدود ۴۰ تولد داشتیم، در پایان سال ۱۴۰۲ این میزان به ۲۵ مورد و در پایان سال ۱۴۰۳ به ۱۱ مورد تولد رسیده و  در سال جدید فقط یک خانم باردار بوده که در ماه اردیبهشت زایمان کرده و هیچ خانم باردار دیگری در این روستا نداریم و در واقع سال ۱۴۰۴ تعداد فرزند در این روستا در عدد یک باقی می‌ماند.

این کارشناس بهداشت و درمان تصریح کرد: نرخ استاندارد جمعیت‌شناسی جهانی ۲/۱ باید باشد اما در کشور ما که سال گذشته نرخ جمعیت ۱/۶ بوده با رسیدن به زیر یک میلیون تولد، امسال به ۱/۴ رسیده است.

تخم‌افشان با بیان اینکه نرخ جمعیت مازندران از میانگین کشوری پایین‌تر است گفت: هنوز آمار رسمی میزان تولد سال ۱۴۰۳ در مازندران اعلام نشده اما بنابر اعلام غیررسمی ۲۴ هزار تولد با احتساب متولدین افاغنه داشتیم که اگر متولدین افغانی از آمار جدا شوند میانگین نرخ جمعیت مازندران به زیر یک می‌رسد که فاجعه‌بار است.

خدمات خوب دولت شهید رئیسی در زمینه فرزندآوری دیگر وجود ندارد

وی ادامه داد: نرخ جمعیتی فریدونکنار نیز به مانند استان مازندران حدود یک است و البته باید آمار رسمی اعلام شود تا وضعیت را به دقت بررسی کنیم.

این کارشناس بهداشت و درمان با اشاره به خانواده‌هایی که چند فرزند دارند، افزود: فرهنگ خوبی ایجاد شد که خانواده‌ها به سمت فرزندآوری بیشتر تشویق شوند اما تعداد چند فرزندی در فریدونکنار زیاد نیست و سال گذشته از ۴۴۴ فرزند حدود ۴۰ مورد از خانواده‌های سه فرزندی بوده‌اند.

تخم‌افشان با بیان اینکه در دولت شهید رئیسی خدمات بسیار خوبی به خانواده‌های دارای نوزاد ارائه می‌شد، اظهارکرد: توزیع بسته غذایی به زیر پنج سال، پوشش بیمه‌ای رایگان زیر هفت سال در بیمارستان‌ها و حمایت مادی برای درمان ناباروری از خدمات دولت شهید رئیسی بوده که متاسفانه بسیاری از این خدمات با تغییر دولت حذف شده و یا کاهش پیدا کرده است.

در ادامه به سراغ یک پدری رفته‌ایم که فرزند سوم او به دنیا آمده و درگیر مشکلات دریافت زمین و تهسیلات است.

عباس مهدوی یکی از شهروندان فریدونکناری است که در گفتگو با خبرنگار ما اظهارکرد: سومین فرزند من در ماه گذشته متولد شده اما هنوز وام فرزند دوم خودم را که الان دو سالش شده دریافت نکردم.

وی خاطرنشان کرد: درحالی که تلاش زیادی برای دریافت وام کردم و مدارک و ضامن من هم آماده است اما همچنان پس از گذشت دو سال موفق به دریافت وام نشدم.

این شهروند فریدونکناری تصریح کرد: الان که فرزند سوم من به دنیا آمده و قول داده بودند که به خانواده‌های سه فرزند زمین تحویل می‌دهند اما در این یک ماهی که من تکاپو کرده‌ام هیچ اتفاقی رخ نداده و مسئولانی جواب مشخصی به من نمی‌دهند.

مهدوی یادآورشد: درحالی که مسئولان به مردم سفارش فرزندآوری می‌کنند و حرف از حمایت می‌زنند اما در عمل هیچ اتفاقی صورت نمی‌گیرد.

تلاش‌ها برای زمین‌دار کردن خانواده‌های خوش‌جمعیت بی‌نتیجه ماند

مهدی مرادی سرپرست فرمانداری فریدونکنار در گفتگو با خبرنگار بلاغ درخصوص عدم اعطا زمین به خانواده‌های خوش جمعیت در این شهرستان، اظهارکرد: مراجعات زیادی از طرف مردم در این زمینه داشتیم و ما هم پیگیری‌های متعددی انجام دادیم اما هنوز به نتیجه خوبی نرسیدیم.

وی خاطرنشان کرد: چندین مکان هم برای زمین مشخص کردیم و بازدید صورت دادیم که به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر زمین اعطا کنیم اما متاسفانه نتوانستیم این کار را انجام دهیم.

سرپرست فرمانداری فریدونکنار با بیان اینکه مشکل پیدا کردن زمین فقط برای این شهرستان نیست، تصریح کرد: درحالی که شهرستان بابلسر مصوبه اعطا زمین هم داشت اما متاسفانه در آن‌جا هم اتفاق خاصی رخ نداد.

مرادی با اشاره به اینکه به‌دنبال این هستیم که زمین‌های خوبی را برای اعطا به خانواده‌های خوش‌جمعیت پیدا کنیم، گفت: باتوجه به اینکه بسیاری از زمین‌های فریدونکنار دارای معارض هستند برای در اختیار گرفتن آن‌ها دچار چالش می‌شویم که درحال حاضر یک زمین را مشخص کردیم که اگر بتوانیم مشکلات حقوقی آن را برطرف کنیم می‌توانیم این زمین را در اختیار خانواده‌های خوش‌جمعیت در نوبت قرار دهیم.

به گزارش بلاغ، بنابر نظر کارشناسان مسئله جمعیت در استان مازندران به یک امر حیاتی تبدیل شده و ما از تله جمعیتی رد شده و چندین سال است که وارد پدیده انقراض نسلی شدیم که در این شرایط اصلاح جمعیتی بسیار دشوار و بعضا غیرممکن است، بنابراین برای تغییر شرایط و بهبود وضعیت موجود لازم است کار جهادی انجام دهیم و بر روی همه مولفه‌های موثر بر جمعیت کار کنیم.

باتوجه به اینکه شرایط استان مازندران به مرز بحرانی رسیده و پیش‌بینی می‌شود در ۴۰ سال آینده جمعیت استان نصف شود و سالمندان ۴۰ درصد جمعیت مازندران را تشکیل‌ بدهند که ۴۰ درصد آن‌ها یا کسی را نداشته و یا تک فرزند باشند، بنابراین باید مسئولان استانی با جدیت به این بحران ورود کرده و ساز و کارهای تبلیغاتی، مشاوره‌ای و مادی را فراهم کنند تا زوج‌هایی که از لحاظ فکری تمایلی به فرزندآوری ندارند ترغیب به این کار شوند و هم خانواده‌هایی که تمایل دارند اما نگران هزینه‌های دوران بارداری و پس از زایمان هستند تامین باشند و دغدغه‌های آنان مرتفع شود.

گزارش: سید مرتضی رضویان

انتهای خبر/