در این روز، به یاد و احترام تمام ماماهایی که با دستانی مهربان و دلهایی پر از عشق، دنیایی نو را به زندگی مادران و خانوادهها میآورند، سر تعظیم فرود میآوریم و از آنها قدردانی میکنیم. روز جهانی ماما فرصتی است تا از این قهرمانان بینام، که در سایه آرامشبخش خود، لحظههای باشکوه زندگی را ثبت میکنند، قدردانی کنیم.
به همین مناسبت، از دو ماما گفتگو گرفتیم تا از دیدگاهها و تجربیات آنها درباره این حرفه پر مسئولیت و حساس بشنویم. این گفتوگوها فرصتی است برای آشنایی بیشتر با چالشها و لحظات زیبای کار ماماها و نقش بیبدیل آنها در به دنیا آوردن زندگیهای جدید.

رویا فرهادیکوتنائی در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان بلاغ؛ در خصوص «مراقبت از جنین، سلامت نوزاد، آیندهای امیدبخش» اظهار کرد: یکی از موهبتهایی که خداوند به ما عطا کرده است، نعمت حیات است و نعمت حیات از همان بدو تشکیل جنین در واقع به ما عطا شده و موهبتی زیبا است که خداوند در اختیار ما قرار داده است.
وی افزود: تولد نوزاد تبلور این نعمت الهی است و ما این افتخار را داریم که از بدو تولد در خدمت پدران و مادران باشیم که همانا تولد نوزاد، زیباترین نعمت و موهبت الهی است.
این فوق تخصص طب نوزادی و پیرامون تولد، خاطرنشان کرد: سلامت نوزاد در واقع از همان لحظه شکلگیری جنین، با آن سروکار داریم و مراقبت از جنین، پایه سلامت نوزاد است که با یک مراقبت درست در حین بارداری و حتی قبل از بارداری، در زمانی که مادر دوره بارداری را طی میکند، این مراقبتها باید شکل بگیرد.
فرهادی کوتنائی ادامه داد: با مراقبت درست و آموزش درست به مادر باردار و پرهیز از استرس و عوامل مضر و آموزشهای درستی که در این دوران یک مادر میبیند، سلامت مادر نقش مهمی در سلامت جنین دارد.
وی بیان کرد: تحقیقات حتی این موضوع را نشان داده است که صحبت کردن در دوره جنینی، کاهش استرسها و محیطی آرام در رشد شناختی بعدی کودک در آینده و زندگی او تاثیرگذار خواهد بود.
این فوق تخصص طب نوزادی و پیرامون تولد، عنوان کرد: اما پس از مراقبتهای جنینی که در دوران بارداری شکل میگیرد، به محض تولد نوزاد، سلامت نوزاد در سلامت آینده کودک تأثیرگذار است؛ اولین و مهمترین اصل در سلامت نوزاد، مسأله حفظ تماس پوست با پوست مادر و نوزاد است.
فرهادیکوتنائی تصریح کرد: تحقیقات ثابت کرده است که پس از زایمان و پس از تولد، یک نوزاد به هیچ عنوان نباید از یک مادر جدا شود و نوزاد سالمی که متولد میشود در تماس با پوست مادر قرار گیرد، روی قفسه سینه مادر گذاشته شود و این اولین ارتباط چشمی میان نوزاد و مادر شکل بگیرد تا بتواند هم تماس عاطفی را برقرار کند که در رشد شناختی و آینده و سلامت کودک مؤثر است و هم از تغذیه با شیر مادر در ساعت اول تولد بهرهمند شود.
وی ادامه داد: هماکنون یکی از مهمترین قدمهایی که ما برای حفظ سلامت نوزاد و حفظ سلامت بعدی او بر میداریم در واقع، ترویج تغذیه انحصاری با شیر مادر است که در واقع تغذیه انحصاری را از همان ساعت اول تولد، باید کلید بخورد و تا دوره شیرخواری ادامه داده شود تا در دورههای بعدی برای سلامت کودک، مؤثر باشد.
این فوق تخصص طب نوزادی و پیرامون تولد، تأکید کرد: سلامت نوزاد، نویدبخش یک آینده روشن است و جامعهای که به سلامت نوزاد، اهمیت میدهد و برای سلامت نوزادان سرمایهگذاری کند، این سرمایهگذاری در واقع برای سرمایهگذاری آینده جامعه است.
فرهادیکوتنائی افزود: چون این نوزاد قرار است تا در آینده یک پدر درست، یک مادر درست، یک پزشک، یک هنرمند، یک توانمند و یک فرد بسیار مؤثر و اثرگذار برای جامعه باشد؛ بنابراین هرگونه سرمایهگذاری که یک جامعه برای نوزادان و جنین انجام دهد، در واقع از نقطه صفر شروع شده و در آینده، این قدمهای بسیار بزرگ و ارزشمند، برای سلامت جامعه قطعاً مفید و مؤثر خواهد بود.
وی در پایان اشاره کرد: امیدواریم این توجه ویژه به سلامت نوزادان از دوره جنینی تا در دوره نوزادی و در آینده کودکی، نویدبخش آیندهای روشن برای افراد جامعه باشد و جامعهای پویاتر، شادتر و سالمتر در چشمانداز آینده داشته باشیم.

سپیده پیوندی فلوشیپ ناباروری نیز در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان با تأکید بر لزوم ارتقای سواد سلامت مادر در دوران بارداری و ارتباط مستقیم آن با سلامت خانواده، اظهار کرد: سلامت خانواده یکی از موضوعات مهم است که باید در جامعه بدان اهمیت ویژهای داده شود؛ چرا که خانواده، نخستین و اساسیترین نهاد اجتماعی است که بر روی شخصیت افراد و نیز سلامت روانی افراد که نقش بسیار مهمی در ساختن جامعه آینده دارند، تأثیر میگذارد.
وی با بیان اینکه سلامت خانواده شامل ارکانی است که مهمترین رکن آن، سلامت باروری است که باید به نکاتی توجه داشته باشیم، افزود: برای اینکه یک فرد، سلامت باروری مناسبی داشته باشد تا بتواند یک خانواده مناسب را شکل دهد، مهم است که به نکاتی توجه داشته باشیم.
فلوشیپ ناباروری با این مطلب که سلامت باروری نقش بسیار مهمی در سلامت خانواده دارد و این سؤال مطرح میشود که زوجی که تشکیل خانواده دادهاند چگونه میتوانند سلامت باروری خودشان را افزایش دهند، گفت: در حال حاضر روشهای متعددی برای درمان ناباروری وجود دارد ولی اقدامات مناسب و پیشگیرانه جزو اصول مهم است.
فلوشیپ ناباروری عنوان کرد: سلامت باروری شامل ارکنهایی میشود که بهداشت باروری، شناسایی بهموقع، برنامهریزی مناسب برای فرزندآوری و داشتن آگاهی از عواملی است که میتواند بر روی سلامت باروری تأثیر مثبت یا منفی بگذارد و در صورتی که مشکلی وجود دارد بتوان بهموقع شناسایی و به مراکز مربوطه ارجاع داده شود؛ دانستن این موارد هم در پیشگیری و هم در درمان مشکلاتی که میتواند به سلامت باروری تأثیر منفی بگذارد، کمک بسیار بزرگی خواهد کرد.
پیوندی با این توضیح که ناباروری از مهمترین مسائل است که میتواند بر روی سلامت خانواده تأثیر منفی بگذارد و به عبارتی تقریباً ۱۰ تا ۱۵ درصد زوجهای ما با مشکل ناباروری مواجه هستند، بیان کرد: زوجین، زمانی که تصمیم برای فرزندآوری میگیرند ممکن است سن مناسب را از دست داده باشند؛ سن مناسب برای باروری در خانمها بین ۲۷ تا ۳۵ سالگی است و با افزایش سن با کاهش کیفیت تخمکها، باروری سالم را تحتالشعاع قرار خواهد داد.
وی ادامه داد: هر چه سن خانمها برای باروری بالاتر رود، احتمال اینکه بارداری با عوارض مواجه شود بیشتر میشود؛ البته در خصوص آقایان نیز مسلماً سن تأثیر دارد و لذا زوجین باید در زمان تصمیم به بارداری به این نکته توجه داشته باشند.
فلوشیپ ناباروری، مسائل اجتماعی، مسائل شغلی و مشکلات مالی را از جمله عوامل مهم اثرگذار بر سلامت باروری برشمرد و گفت: یکسری روشهای نوین در درمان ناباروری وجود دارد که این امکانات را برای زوجهایی فراهم میکند که به دلایلی قادر به باروری در سن مناسب نبودهاند و یا اساساً از سن مناسب برای باروری آنان گذشته است.
پیوندی در پایان یادآور شد: این تکنیکها شامل فریز جنین و فریز تخمک است که به زوجین کمک میکند تا در زمان مناسب به مراکز تخصصی مراجعه و با انجام فریز جنین و فریز تخمک، بتوانند در زمان مناسب، یک باروری سالم را تجربه کنند.
به گزارش بلاغ؛ در پایان، میتوان گفت که توجه به سلامت مادران و نوزادان در دوران بارداری و پس از تولد، نه تنها به سلامت فردی آنها بلکه به سلامت کل جامعه کمک میکند. سرمایهگذاری در این حوزه، به ویژه ارتقای سواد سلامت و آگاهیهای مرتبط با باروری، میتواند آیندهای روشنتر و جامعهای سالمتر به ارمغان آورد. از این رو، اقدامات پیشگیرانه و آموزشی در راستای بهبود سلامت باروری و حمایت از خانوادهها، گامی مهم در ساختن جامعهای قوی و پایدار است.
گزارش: مجتبی قربانی
انتهای خبر/