بدون تردید، کبد نقشی کلیدی در سلامت ما ایفا میکند، و زمانی که این اندام درست کار نمیکند، احتمال تجربه علائمی مانند خستگی، ضعف، و مشکلات گوارشی افزایش مییابد.
باید به این نکته اشاره داشت که مشکلات کبدی تنها در افرادی که الکل مصرف میکنند، رخ نمیدهند و افرادی با رژیم غذایی ضعیف، آنهایی که زیر استرس شدید قرار دارند، افرادی که در معرض آلودگی هوا و سموم محیطی قرار دارند، و آنهایی که برخی داروهای تجویزی یا آنتی بیوتیکها را مصرف میکنند نیز میتوانند با مشکلات کبدی مواجه شوند. از این رو، پاکسازی کبد میتواند در بازگشت این اندام به مسیر درست فعالیتهای خود نقشی کلیدی داشته باشد.
علائم عملکرد نادرست کبد
زمانی که کبد مجبور است بیش از ظرفیت خود به فعالیت بپردازد، امکان بروز مشکل در این اندام افزایش مییابد. پس اگر با هر یک از علائم زیر مواجه هستید ممکن است به ارائه هشدار از سوی بدن برای پاکسازی کبد اشاره داشته باشد.
نفخ و یبوست: زمانی که کبد با فشار مضاعف برای رسیدگی به رژیم غذایی ضعیف، داروهای تجویزی یا سموم محیطی ورودی به بدن مواجه میشود، این شرایط میتواند بر گوارش شما تاثیرگذار باشد. به خاطر داشته باشید که کبد همانند مرکز کنترل گوارش بدن عمل میکند و زمانی که آهنگ فعالیت آن کند شده یا آسیب میبیند، با علائم گوارشی مانند نفخ و یبوست مواجه خواهید شد.
خستگی: احساس خستگی بین افرادی که با آسیب کبدی مواجه هستند، شایع است. پژوهشها نشان داده اند که این شرایط به دلیل ایجاد تغییراتی در انتقال تکانههای عصبی در مغز رخ میدهد؛ و زمانی که مواد سمی به واسطه عملکرد ناقص کبد در خون افزایش مییابند، شما ممکن است برخی مشکلات شناختی مانند سردرگمی و تغییرات خلق و خو را تجربه کنید.
ادرار تیره و پوست زرد: بیماری زردی که موجب تغییر رنگ پوست به زرد و تیره شدن ادرار میشود، زمانی رخ میدهد که سطوح بسیار بالای بیلیروبین در جریان خون وجود دارد، که ممکن است در نتیجه عملکرد نادرست سلولهای کبدی شکل گرفته باشد. زمانی که کبد نمیتواند سلولهای خون را متابولیز کند، این شرایط موجب افزایش بیلیروبین میشود، که در نهایت ابتلا به بیماری زردی را در پی دارد.
اختلالات هورمونی: کبد مسئولیت تجزیه و حذف هورمونهای اضافی را بر عهده دارد، که به تعادل هورمونهای موجود در بدن شما کمک میکند. اما زمانی که کبد عملکرد درست خود را ارائه نمیدهد، احتمال مواجهه با اختلالات هورمونی افزایش مییابد، که به مشکلات سلامت مانند نوسانات خلقی، کلسترول بالا، و قاعدگیهای نامنظم منجر میشود.
۶ اقدام برای پاکسازی کبد
اگر با هر یک از علائم مذکور آسیب کبدی مواجه هستید یا در معرض برخی دلایل عملکرد نادرست کبد، مانند مصرف دارو، آلودگی، و سموم محیطی قرار داشته اید، شما میتوانید روند زیر را برای پاکسازی کبد مد نظر قرار دهید:
حذف مواد غذایی سمی از رژیم غذایی
غذاهای فرآوری شده، غذاها و نوشیدنیهای شیرین، فست فودها، روغنهای هیدروژنه، مصرف الکل، غلات پالایش شده، و میوهها و سبزیجاتی که مواد شیمیایی روی آنها اسپری شده است، کبد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند. به عنوان بخشی از روند پاکسازی کبد، مصرف مواد غذایی سالم مانند سبزیجات برگدار ارگانیک، گیاهان دارویی تازه، سبزیجات چلیپایی، روغن نارگیل، و سرکه سیب را مد نظر قرار دهید.
نوشیدن آب سبزیجات خام
نوشیدن آب سبزیجات مختلف کمک میکند تا از مصرف سبزیجات مورد نیاز برای تقویت سلامت کبد اطمینان حاصل شود. گرفتن آب سبزیجات گوارش آنها را نیز تسهیل میکند، تنش کمتری به کبد وارد شده و مواد مغذی راحتتر جذب میشوند.
مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم
پتاسیم به پاکسازی کبد کمک میکند. بر همین اساس، افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم اقدامی کلیدی است. از جمله منابع غذایی خوب برای پتاسیم میتوان به سیب زمینی شیرین، اسفناج، آووکادو، ماهی سالمون، موز، و لوبیا سفید اشاره کرد.
انجام تنقیه قهوه
تنقیه قهوه به سمزدایی و تسکین علائم عملکرد نادرست کبد، مانند خستگی و یبوست، کمک میکند. برای انجام تنقیه قهوه، دو قاشق غذاخوری پودر قهوه ارگانیک را با سه فنجان آب تصفیه شده ترکیب کنید و آب را به جوش آورید. اجازه دهید ۱۵ دقیقه به جوشیدن ادامه دهد، سپس آن را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید خنک شود. این ترکیب را از صافی عبور دهید و در کیت تنقیه استفاده کنید.
مصرف مکملهای پاکسازی کبد
برخی از بهترین مکملها برای پاکسازی کبد شامل خار مریم، زردچوبه، و ریشه قاصدک میشوند. این مکملها به حفظ سلامت بافت کبد کمک میکنند، دیوارههای سلولی در کبد را تقویت میکنند، و سمزدایی را بهبود میبخشند.
مصرف جگر یا قرصهای جگر گاو
جگر گاو یا مرغ ارگانیک سرشار از مواد مغذی مهمی است که سلامت کبد انسان را تقویت میکنند. اگر به مصرف مواد غذایی سرشار از این مواد مغذی تمایلی ندارید میتوانید استفاده از قرصهای جگر گاو را مد نظر قرار دهید.