رزم جامه ای به نام اقتصاد مقاومتی بر پیکر اقتصاد کشور/ خروج از ابلاغیه، دستورالعمل، بخشنامه راهکاری برای عملیاتی شدن اقتصاد مقاومتی

چاپ

دو سال و یک ماه و هشت روز از ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی توسط رهبر عزیز انقلاب اسلامی می گذرد، امسال پنجمین سالی است که در دهه ی نود، نام اقتصادی بر خود می گیرد. اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل.

در قوه ی مجریه آقای سخنگو می گوید اقتصاد مقاومتی از امسال اجرا می شود. نگارنده ضمن عرض خداقوت به تمام آنان که تا کنون از اقتصاد مقاومتی “سخن” گفته اند و با آرزوی موفقیت برای آن هایی که با عزم جهادی وارد “عمل” شده اند، نکات مختصری را به عرض دغدغه مندان این عرصه می رساند.

اقتصاد مقاومتی الگویی است برای حفظ و صیانت از نظام اقتصادی یک کشور در برابر تلاطم های اقتصاد جهانی. به زبان ساده، اگر کشور ما یکی از اعضای اتحادیه ی اروپا هم بود، با اوضاعی که امروز در اقتصاد جهان شاهدیم، برای رسیدن به توسعه ی پایدار اقتصادی راهی جز حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی نداشت.

در کشور ما ضرورت اجرای الگوی اقتصاد مقاومتی دو چندان است. جمهوری اسلامی ایران هم مانند سایر کشورها، در معرض تلاطم های اقتصادی جهان قرار دارد، اما آن چه که ضرورت مقاوم سازی اقتصاد در ایران را مضاعف می کند، جنگ تمام عیار اقتصادی است که در سال های اخیر علیه ما به راه انداختند. تحریم هایی که اگر علیه هر یک از کشورهای اروپایی وضع شده بود، شاید امروز اثری از حیات اقتصادی در آن کشور نمی دیدیم.

بدیهی است که این هجوم اقتصادی علیه ملت ایران، نیاز به دفاع دارد، تجربه ثابت کرد راه این دفاع، مذاکره نیست چرا که طرف های غربی به نوشته های روی کاغذ پای بند نیستند. اگر بودند، بعد از اجرای برجام تحریم های جدیدی علیه ما وضع نمی کردند.

در شهرستان رامسر نیز در همین راستا پس از ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب و همچنین نامگذاری سال ۹۵ به سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل مسئولین و نیروهای دغدغه مند انقلاب اسلامی به طور عملی پای کار آمدند و اقداماتی را در این جهت به اجرا رساندند.

این حمایت ها و سیاست ها در عرصه تولید و اقتصاد مقاومتی در شهرستان رامسر به طور عملی تا جایی بود که از سوی مقامات و مسئولان استانی این شهرستان یکی از شهرستان های برتر در راستای حمایت از تولید و اقتصاد مقاومتی معرفی شد.

اما آنچه که در این بین حائز اهمیت است و از چشم بسیاری از شهروندان و تولید کنندگان به ویژه جوانان مستعد و دارای ایده دور نمانده است تلاش مستمر و دغدغه همیشگی نهاد بسیج و سپاه در حمایت از این ارتقا و پیشرفت سیاست های اقتصاد مقاومتی داشته است و ارگان های دولتی اگرچه در این عرصه با دور کردن بخشنامه ها و کاغذ بازی ها برخی موانع را از سر راه تولید در رامسر برداشته اند اما این گونه نبوده که این ارگان ها در حمایت از اقتصاد مقاومتی برای خود ایده و طرح های درون سازمانی و برون سازمانی داشته باشند.

سرهنگ جعفری فرمانده سپاه رامسر در گفتگویی اعلام کرد: در شهرستان رامسر با حمایت های بسیج سازندگی بیش از ۱۵۰ طرح اقتصاد مقاومتی به اجرا رسیده است وجوانانی که در این زمینه استعداد و ظرفیت های خوبی داشتند مشغول به کار و تولید شده اند.

وی افزود: رامسر یکی از شهرهای برتر در زمینه حمایت از طرح های اشتغال زا و اقتصاد مقاومتی است و ما می کوشیم در این زمینه بیش از پیش بتوانیم از جوانان و تولید کنندگان حمایت کنیم.

فرمانده سپاه رامسر در ادمه بیان کرد: برای کمک به جوانان در جهت اشغال زایی باید از قالب ابلاغیه، دستورالعمل، بخشنامه و کاغذ بیرون بیاییم و به صورت عملیاتی در این عرصه دست جوانان را بگیریم زیرا صرف ابلاغیه و دستورالعمل ها کارساز نیست.

وی تضریح کرد: نگاه و امید به خارج از کشور درست نیست و بازار کسب و کار را رونق نمی دهد بلکه باید با اتکای به داشته ها و ظرفیت های درونی خود را قوی و اقتصادمان را پایدار کنیم.

فرمانده سپاه رامسر با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی شاه کلید حل مشکلات معضلات اقتصادی کشور است اظهار کرد: این استراتژی را ما در گذشته لمس کردیم و هشت سال دفاع مقدس نمونه این نقشه راه است که مردم ما با ایمان، ولایت مداری، ایستادگی، مقاومت و وحدت پیروزی را از آن خود کردند که در بحث اقتصادی نیز این نتیجه دور از دسترس نیست.

وی در پایان گفت: در شهرستان رامسر طبق آماری که در درست است بیشترین فعالیت ها و تسهیلات در بخش های پرورش قارچ، گل و گیاه، ماهی، گیاهان دارویی، عسل و دیگر موارد پرداخت شده است.

عضو قرارگاه جهادی اقتصاد مقاومتی رامسر نیز در گفتگویی با اشاره به بحث اقتصاد مقاومتی که در شهریور ۸۹ از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد گفت: در زمینه این موضوع باید تشکیل جلسات را به عملی و اجرایی کردن مصوبات کشاند.

مهندس جمشید حجتی نیا بیان کرد: موضوع اصلی بحث قطب بندی می باشد که باید براساس ظرفیت ها و پتانسیل های هر منطقه ایده ها و طرحها بررسی شود و محوریت های قابل اجرایی بالفعل مشخص و کار بر روی آن را باید با تمام توان آغاز کرد.

وی با اشاره به اینکه قرارگاه اقتصاد مقاومتی باید درست تعریف شود ادامه داد: اگر شناسایی درستی در این بحث صورت نگیرد اعتبارات به جا و درست هزینه نمی شود.

فرماندار رامسر نیز در گفتگویی با خبرنگار ما  با اشاره به اینکه امکانات مختلف و ظرفیت‌های ایران برای همه ثابت شده گفت: باید در بالفعل درآوردن ظرفیت های موجود در شهرستان رامسر تلاش کرد تا به خواسته های اصلی و پیش رو دست یابیم.

وی افزود: بر این اعتقاد هستم که صرفا به برگزاری جلسات نباید اکتفا کرد و باید در عملیاتی کردن تصمیمات نیز بکوشیم تا  نتیجه خوب و مناسبی را در بین آحاد مردم داشته باشیم.

محمد آزاد بیان داشت: بسیاری از کشورها بعد از جنگ هایی که شکل گرفت از میان رفته بودند اما با فکر و اندیشه مردم و برنامه ریزی درست اقتصادی در سطح جهان شکوفا شدند و اقتصادی پویا دارند.

وی  در ادامه با بیان اینکه برای اقدام و عمل در بحث اقتصاد مقاومتی باید برنامه ریزی و تلاش شبانه روزی داشته باشیم، افزود: دستگاه های اجرایی در حوزه های خود باید ظرفیت ها و پتانسیل ها را شناسایی کنند و  آنها را مورد بررسی قرار دهند تا در قرارگاه جهاد اقتصادی مطرح شود.

آرمان آذرگون دانشجوی پزشکی و مسئول بررسی و تحلیل بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در ادامه در گفتگویی اظهار کرد: ما می بایست در بحث ارتقای اقتصادی و اقتدار قوای مالی خود در داخل و حتی خارج رزم جامه ای همانند اقتصاد مقاومتی که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است را در کشور به اجرا برسانیم.

وی افزود: اصول ۲۴ گانه “سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی” با یک جست و جوی ساده اینترنتی در دسترس شما خواهند بود، مروری بر این اصول به خوبی نشان می دهد که اقتصاد مقاومتی نه تنها به معنای ریاضت اقتصادی نیست، بلکه هیچ قرابتی نیز با آن ندارد.

آذرگون در ادامه بیان کرد:  اقتصاد مقاومتی به معنای بستن درهای اقتصاد کشور به روی بازارهای جهانی نیست، اما می خواهد “تکیه گاه” تمام عرصه های اقتصادی در داخل مرزها باشد، در این جنگ اقتصادی، هر عرصه ای که تکیه گاهش خارج از کشور باشد مورد هجوم دشمن قرار خواهد گرفت و به ما ضربه خواهد زد.

وی تصریح کرد: بعد از تصویب برجام، شواهد حاکی از این بود که ورود گروه های تجاری و گردشگران خارجی به کشور افزایش یافته است. این عرصه ای نو پیش روی اقتصاد کشور بود که تکیه گاهش خارج از مرزهای ما قرار داشت، دشمن بلافاصله این فرصت اقتصادی را هدف حمله ی خود قرار داد، کنگره امریکا با تصویب طرحی، اتباع ۳۸ کشور جهان را به دلیل سفر به ایران تحت نوعی تحریم سیاسی قرار داد، با وجود تعهدات امریکا در برجام، این مصوبه با امضای رییس جمهور امریکا به قانون تبدیل شد.

وی یادآور شد: در روزهای نخست سال جدید، رییس جمهور محترم با سفر به یکی از مناطق آزاد تجاری، این مناطق را به عنوان یکی از فرصت های مهم اقتصاد مقاومتی معرفی کردند.

مسئول بررسی و تحلیل بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گیلان اظهار کرد: آیا به راستی مناطق آزاد کشور ما با وضعیت فعلی می توانند به اقتصاد مقاومتی کمک کنند؟

وی در پاسخ به این سوال گفت: اصل یازدهم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی پاسخ این سوال را می دهد که توسعه حوزه عمل مناطق آزاد و ویژه‌ی اقتصادی کشور به منظور انتقال فناوری‌های پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات و تأمین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج است.

وی اینگونه سوال کرد: آیا رسالت اصلی مناطق آزاد ما در وضع کنونی گسترش تولید داخلی و صادرات است؟

آرمان آذرگون خاطر نشن کرد: امروز مناطق آزاد ما عمدتا دروازه ی واردات کالاهای غیرضروری به کشور هستند و مدیریت مناطق آزاد کشور اعتقاد چندانی به توانمندی های تولیدکنندگان داخلی ندارد. اگر عزمی برای ایجاد تحول در این وضعیت نباشد، حمایت از مناطق آزاد فعلی هرگز به معنای حمایت از اقتصاد مقاومتی نخواهد بود.

وی اضافه کرد: تحریم های نفتی علیه کشورمان در سال های اخیر نشان داد که راهی جز حرکت به سمت اقتصاد مستقل از نفت نداریم.

وی افزایش تولید محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی به جای تکیه بر فروش نفت خام، پرهیز از خام فروشی مواد معدنی، افزایش تنوع در منابع درآمدی کشور، پرهیز از واردات کالاهایی که مشابه آن ها در داخل تولید می شوند، حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان، توجه ویژه به برقراری عدالت اقتصادی و استفاده بهینه از ظرفیت عظیم نیروی انسانی جوان کشور از ارکان مهم اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: امیدوارم این مباحث مورد توجه تصمیم سازان، تصمیم گیران و مسئولین اجرایی کشور قرار داشته باشند.

مسئول بررسی و تحلیل بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در پایان این گفتگو گفت: ما مردم نیز موظفیم در این مسیر با اراده جمعی به سمت اصلاح الگوی مصرف و حمایت جدی و متعصبانه از تولیدات داخلی حرکت کنیم تا برنامه ریزی ها و اقدامات مسئولین به ثمر برسد.

با این تفاسیر و مباحث مطرح شده اینگونه می توان نتیجه گرفت که راه برون رفت از مشکلات داخلی و خارجی اقتصاد کشور استفاده حداکثری از ظرفیت ها و استعدادهای داخلی است و این روش زمانی موفق می شود که برخی مسئولین غرب باور به این باور برسند که جوانان با استعداد کشور و ظرفیت های موجود در سطوح مختلف داخلی توان اقتدار و پیشرفت قوای اقتصادی مان را دارند.